L’energia de la tardor

Macrobiòtica

22 setembre 2022

La tardor és l’època de l’any on l’energia es contrau, es recull. Les fulles dels arbres es tenyeixen de groc, taronja, vermell, marró i cauen. Les hores del sol disminueixen i molts animals comencen a hivernar. La natura es prepara pels mesos freds que vindran.

 

En medicina oriental la tardor es classifica dins l’element metall, un element relacionat amb el pulmó i l’intestí gros, dos òrgans que ens ajuden a eliminar les deixalles del cos, a desfer-nos de tot allò que no ens serveix.

És una època de l’any que tendim a estar més tristos o melancòlics. És moment de desfer-se de tot el que és innecessari per anar més lleugers. És moment d’interioritzar dins nostre i eliminar tot el que no ens fa falta. Aquesta serà la manera de poder renovar-nos, de poder començar un nou cicle de la mateixa manera que fan els arbres, deixant anar les fulles per passar l’hivern i renovant-se a l’entrada de la primavera.

 

Les patologies més freqüents aquesta època de l’any i que demostren que hi ha una deficiència o excés d’energia en metall són: els bloquejos emocionals, la depressió, la hipersensibilitat, el perfeccionisme, la insatisfacció crònica, els problemes a la pell, les patologies respiratòries, entre d’altres.

 

A la tardor cal que escalfem el cos i l’arrelem, cal que ens relaxem, baixem l’energia i la interioritzem. Les coccions llargues i les verdures dolces i d’arrel ens ajudaran en aquest procés. El gust picant ens ajudarà a mobilitzar estancaments per poder-nos desfer més fàcilment de les deixalles. Els ravenets, el daikon i la mostassa són bons acompanyants dels nostres plats.