L’energia de primavera

Macrobiòtica

13 març 2024

La nostra primavera és l’època de l’any on l’energia comença a ascendir. Comencen a sortir els primers brots als arbres, els camps i els boscos es tenyeixen de color verd, els animals que hivernen es desperten, la llum del sol escalfa més i els dies són més llargs. Tot comença a tenir vida d’una manera més viva, amb més color.

Nosaltres també tenim aquesta energia interior que ens demana ascendir. Tenim més ganes de sortir, de passejar, d’activar-nos després d’alguns mesos reclosos a casa.

Igual que la naturalesa, hem de saber despertar-nos de mica en mica per poder equilibrar-nos amb el nostre entorn i viure amb harmonia, d’acord amb el ritme d’aquesta. En medicina oriental la primavera es classifica dins l’element arbre, un element relacionat amb el fetge i la vesícula biliar, els ulls, els tendons, les ungles, la flexibilitat i la ràbia.

És una època en què cal estirar molt més el cos per ajudar-lo a fluir i evitar les contractures, molt més habituals en aquesta època de l’any. La flexibilitat ens permet fluir d’una manera més harmoniosa, sense dificultats per la vida. Després de mesos estàtics, concentrats és hora de despertar i ascendir.

A la primavera ens alimentem d’una manera més fresca, més oberta per ajudar a obrir el nostre cos i que la nostra energia ascendeixi sense dificultats. L’àcid és el gust relacionat amb la primavera, ja que ajuda a treballar de millor manera el fetge i la vesícula biliar. Les vinagretes, la llimona, entre d’altres són bons acompanyants dels nostres plats.

Les patologies més freqüents aquesta època de l’any i que demostren que hi ha una deficiència o excés d’energia d’arbre són: la ràbia, la depressió, el nerviosisme, l’insomni, les contractures, la caiguda del cabell i les ungles, les al·lèrgies, els èczemes, les picors i sequedat als ulls, entre d’altres.