Quina és la millor manera per endolcir-nos?

Macrobiòtica

6 abril 2022

El gust dolç és el primer gust que desenvolupem. La lactància exclusiva els primers mesos de vida ens ajuden a desenvolupar aquest gust. Si has tingut mai un bebè als braços, sabràs que la seva olor és ben dolça i  si tanques els ulls i intentes definir una olor de la teva mare de segur que el dolç hi és present. El gust dolç és doncs ben familiar per tots, és un gust que ens reconforta. La indústria alimentària n’és conscient i afegeix sucre allà on calgui perquè el nostre paladar i els nostres sentits sempre acabin trobant el gust dolç. Tenim les estanteries dels supermercats plenes d’aliments amb un elevat contingut en sucre refinat: sucs de fruites amb sucres afegits, begudes carbonatades, conserves ensucrades, pans amb sucre, galetes i brioixeria amb un elevat contingut amb sucre, làctics carregats de sucre, etc. Amb l’agreujant que aquest gust dolç artificial emmascarà el gust verdader dels aliments. No sabem quin gust té una salsa de tomàquet feta a casa, si mengem un pa que no conté sucre el trobem estrany, les galetes endolcides amb melasses són soses, els sucs de fruita naturals fets a casa els trobem massa àcids.

El que no ens expliquen del sucre és que aquest ens malmet molt el cos. El sucre actua com a desmineralitzant, acidifica la sang de manera que per recuperar el pH robarà minerals dels ossos i dents causant així una pèrdua de calci. A més disminueix el sistema immunitari causant una baixada de defenses i altera el sistema nerviós causant irritabilitat, insomni, malsons, entre altres. És el primer causant de càries i el factor desencadenant de moltes malalties.

La constitució i energia del nen i de l’avi fan que tendeixi a buscar el gust dolç per tal d’equilibrar el seu cos. La societat caòtica on vivim fa que tendim a necessitar dolç per relaxar-nos. Però quina és la millor manera per endolcir-nos? En primer lloc cal equilibrar la nostra alimentació, per no recorre als atacs de desig de sucre que moltes vegades podem tenir per un excés de consum de carn, ous, formatges, embotits, menjars excessivament salats. Aquests aliments extrems tendiran a què el cos després ens demani un dolç intens recorrent moltes vegades a un dolç de mala qualitat. Si equilibrem el menjar, equilibrarem la necessitat de dolç. La salut emocional també és molt important, moltes vegades davant d’una frustració tenim tendència a desitjar dolç o després d’un dia molt estressant busquem quelcom dolç que ens ajudi a relaxar. Hem de ser conscient d’aquests factors i aprendre a treballar les nostres emocions per equilibrar-nos.

Tot i això si alguna vegada necessitem un dolç de qualitat, podem recorre a aliments  ben naturals i no per això menys agradables al paladar.  Aquí te’n mostro uns quants:

La melassa de cereals s’obté del procés enzimàtic natural de fermentació del cereal (ordi, arròs, blat, blat de moro) Amb aquest procés s’aconsegueix un dolç més digestiu, ric en enzims, vitamines, minerals, antioxidants i sense fructosa. És un bon endolcidor per a qualsevol recepta que fem a casa o per endolcir qualsevol beguda.

La fruita, verdura i fruita seca t’ajudaran a saciar el dolç que necessites. Crua o cuinada a foc lent per treure’n la màxima dolçor és una molt bona opció. La fruita seca, més dolça que la fruita fresca, però amb un elevat contingut amb fructosa, són també uns bons aliments a tenir en compte.

La mel crua i no tractada és rica en vitamines, minerals i enzims, però té un elevat contingut amb fructosa.

El xarop d’atzavara s’extreu de les fulles de l’atzavara, és un suc vegetal dolç que té un índex glucèmic més baix que el sucre, però més alt que les melasses de cereals. La seva composició és de 70-75% fructosa i 25% glucosa o dextrosa.

El xarop d’auró s’extreu de la saba d’auró dels boscos canadencs o del nord d’Amèrica és molt ric en minerals i amb un gust característic.

El concentrat de poma s’obté per evaporació del suc de poma. Té un contingut baix de vitamines amb un elevat contingut de fructosa.

El xylitol o sucre de bedoll és l’alcohol que s’obté de la reducció del sucre de xilosa present en la fusta del bedoll. S’utilitza com endolcidor en rebosteria, caramels, xiclets, entre d’altres. El seu elevat consum pot laxar.

L’eritritol és un polialcohol present de manera natural en les maduixes i prunes entre altres fruites i que ara podem trobar de manera comercial en forma de pols blanca. El seu elevat consum pot laxar.