Pros i contres del gluten

Macrobiòtica

2 març 2024

Avui en dia sentim a parlar molt de les dietes sense gluten i tendim a confondre els beneficis i perjudicis de menjar gluten.

El gluten és la proteïna obtinguda en alguns cereals com el blat, l’ordi, la civada entre d’altres. Aquesta proteïna donarà flexibilitat a la massa i la farà més esponjosa en la seva fermentació i cocció. Les seves propietats viscoelàstiques el fan idoni per ser utilitzat en molts preparats alimentaris.

La celiaquia és una malaltia autoimmune causada per una intolerància al gluten. Aquesta intolerància origina una lesió en la mucosa intestinal, exactament en les vellositats de l’intestí prim, causant inflamació, malabsorció intestinal entre d’altres. Avui en dia es considera que un 1% de la població europea està afectada tot i que en ser una malaltia silenciosa molta gent no n’està diagnosticada.

Actualment la celiaquia no té tractament i per tant caldrà que sempre es faci una dieta sense gluten per evitar la destrucció de la mucosa intestinal i les seves conseqüències.

La sensibilitat al gluten és una altra patologia present en molta gent i caracteritzada per una mala tolerància al gluten. En aquest cas hi ha males digestions que provoquen trastorns digestius com inflor de panxa, diarrees, acidés, pesades d’estómac entre d’altres. També podem trobar dolors a les articulacions i mal de cap. No tenim una intolerància, tenim una sensibilitat al gluten causant sobretot trastorns digestius.

Moltes vegades em trobo amb gent que arrossega un trastorn digestiu i tendeix a treure’s radicalment el gluten de la dieta, però això és un gran error en molts casos, ja que el que ens està indicant el nostre cos és que tenim una debilitat digestiva sense tenir cap problema amb el gluten. La debilitat digestiva és generada per l’estil de vida que portem, la mala alimentació i la mala gestió de les nostres emocions.

Sí que és veritat que al menjar cereals sense gluten notem que la nostra digestió és més lleugera, però no és més fàcil escoltar el nostre cos i prendre mesura del que ens està dient? El problema no és el gluten sinó el nostre sistema digestiu i la qualitat dels productes que mengem.

Les farines i productes panificables que tenim al mercat són de molt mala qualitat causant així una sensibilitat més elevada al gluten. El blat tradicional ha estat manipulat i abusat el seu correu per tal d’obtenir farines més panificables, més barates, més rendibles i a la vegada de menys qualitat. A més els productes farinacis que tenim al mercat acostumen a ser refinats causant així una debilitat digestiva més acusada i agreujant en cara més la situació.

Tot i que cada vegada és més fàcil trobar pa de qualitat, fermentat i elaborat de manera tradicional i amb farines de més qualitat, encara és majoritari el consum de productes farinacis de mala qualitat. Això juntament en què el consum de farinacis és excessiu, fa que trobem més trastorns digestius derivats al consum de productes amb gluten.

El gluten és un aliment amb un índex molt elevat de proteïnes i molt baix en hidrats de carboni. Molt adequat per a diabètics, nens en edat de creixement, estudiants, vegetarians i vegans, entre d’altres.

Un dels problemes en què ens trobem quan eliminem el gluten de les dietes és el restrenyiment causat entre d’altres per la manca de fibra que s’ingereix, també trobem una mancança en vitamines i minerals i una pèrdua de pes.

Cal ajustar molt bé una dieta sense gluten per tal que no li falti res i sobretot cal recordar que tenim molts cereals sense gluten cada vegada més coneguts i més comercialitzats com la quinoa, el mill, l’arròs, el teff, la polenta entre d’altres.

El meu consell abans de retirar el gluten de la teva dieta és que consultis a un especialista per ajustar-te unes pautes d’alimentació i estil de vida acord amb les teves necessitats.