L’energia de l’hivern

Macrobiòtica

21 desembre 2022

El solstici d’hivern, la nit més llarga de l’any, és el punt d’inflació on la llum del sol comença a guanyar terreny. En aquesta època de l’any la natura sembla estar parada, però dins seu gesta una nova vida,  un nou cicle.

L’hivern  ens demana recollir-nos,  endinsar-nos dins nostra i gestar el nou cicle que brotarà en força a la primavera. És moment de pensar en nous projectes, noves fites, de planificar els passos, de projectar internament el que volem.

En MTC es diu que durant l’hivern regeix l’energia d’aigua, una energia que ens deixarà fluir i adaptar-nos millor a les diferents fases de la natura, de la vida. Els ronyons i la bufeta són els òrgans d’aquest element i en especial els ronyons guarden la nostra essència vital, sense ella no hi hauria vida.

Amb tot això diem que a l’hivern és moment per nodrir-nos i reforçar la nostra força vital per l‘arribada d’un nou cicle.

El nostre cos ens demana escalfar-nos, tendirem a fer coccions més llargues a foc lent i molta estona, la cuina al forn és també ideal per aquests mesos de més fred. Utilitzarem aliments més calorífics que ens ajudin a escalfar el cos com el blat sarraí, les verdures d’arrel, els azukis, l’alga kombu, aliments que ens ajudaran a nodrir els ronyons. Potenciarem les coccions amb l’oli, el gingebre, la canyella i utilitzarem condiments com la tekka, el miso, el sèsam negre per donar energia i escalfor als plats. Evitarem menjar cru, fred i beure en excés.

Els desequilibris en l’element aigua generaran una disminució de la força de voluntat, on pot aparèixer la por en excés, la rigidesa, els dolors lumbars, el cabell debilitat, la infertilitat entre altres.