La importància de menjar productes ecològics i de proximitat

Macrobiòtica

2 març 2024

 

 

És una moda menjar productes ecològics?

Ens aporten el mateix les fruites i verdures cultivades al nostre entorn que unes altres cultivades a milers de quilòmetres?

Tots som energia, tan sols per això cal pensar que ens alimentem de macronutrients i micronutrients però també d’energia.

Tothom coneix la importància de les vitamines, les funcions dels hidrats de carboni, les proteïnes, els greixos saturats i insaturats, però t’has parat a pensar amb l’energia de l’aliment? En com ha estat tractat, conreat, collit, transportat, comprat, cuinat i menjat?

Anem al supermercat i trobem de tot: maduixes el mes de desembre, bròquils al mes de juliol, fruites i verdures de països ben llunyans. De sempre s’ha consumit el que donava la terra i tots coneixem que l’abundància i varietat dels horts és a l’estiu. A l’hivern la terra dóna poc producte, però ens dóna el que necessitem, ni més ni menys. Perquè la natura és molt sàvia i si l’escoltes en trauràs molt profit. Verdures d’arrel per potenciar l’energia d’aigua, per arrelar-nos i nodrir-nos; verdura verda, de fulla allargada per ajudar a depurar el cos a la primavera; verdura rodona, dolça per endolcir i potenciar la digestió a finals d’estiu i tardor; fruita de tots els colors per hidratar-nos a l’estiu. Aquest és el cicle de la natura, el cicle que hauríem de seguir per equilibrar el nostre cos.

L’agricultura ecològica, orgànica o biològica és una agricultura feta amb cura, deixant descansar la terra i respectuosa amb l’entorn. Utilitza recursos naturals, sense productes químics i respectant el temps de creixement. Vivim en un món que sempre té pressa i la natura té el seu procés de creixement, les sobreexplotacions de conreus, el no deixar descansar la terra, buscar planter modificat genèticament perquè tingui un creixement més ràpid, etc. Tot això a la llarga acaba repercutint sobre nosaltres. Ara ens trobem que les verdures contenen menys minerals que abans, com el magnesi, ja que la terra no aporta aquests nutrients, perquè no l’hem deixat descansar, tenim pressa a cultivar. Ens trobem que cal que pelem totes les fruites i verdures perquè els productes que s’han utilitzat en el seu conreu queden fixats en elles i repercuteixen negativament en el nostre cos. Sí que hem accelerat el seu procés de conreu, però hem malmès la nostra terra i el nostre cos.

Moltes vegades sentim a dir que la fruita i la verdura ja no té el gust d’abans, melons de suro, mandarines àcides i seques, maduixes i tomàquets sense gust i molt més. Si consumeixes producte ecològic i de proximitat segur que serà de qualitat, que haurà crescut al seu ritme, que serà collit al seu punt, que tindrà un mínim transport i que les seves propietats nutricionals, energètiques i organolèptiques estaran garantides.

Respectar la terra i respectar el creixement són les principals premisses a tenir en compte.

Som allò que mengem, tingues cura de què et poses a la boca.