Receptes
9 gener 2023
La kinpira és un saltat llarg de verdures d’arrel i/o dolces idoni per escalfar i donar-te una energia més flexible. És un plat idoni per la tardor i hivern, o sempre que necessitis escalfar el cos i/o un plus d’energia. Et donarà força a més de ser un plat boníssim que pots fer amb multiples barreges de verdures d’arrel, verdura dolça, proteïna vegetal i/o algues. Cal tenir en compte però que cada verdura, proteïna i alga que utilitzis en el plat tindrà una funció determinada dins el cos d’acord amb l’energia d’aquesta .
Una de les coses més importants de la recepta és el tall de les verdures. El seu tall ha de ser en forma de llumins com et mostro a la foto.
Per tallar en forma de llumi primer has de tallar la verdura a rodanxes i després a tires ben fines, d’aquesta manera obtindràs llumins.
Aquí et deixo la recepta clàssica de la kimpira , però com ja t’he dit la pots fer amb varietat de verdures d’arrel o dolces com la pastanaga, xirivia, nap, daikon, ceba, carbassó, napicol, api-rave entre altres.
Ingredients:
- 1 pastanaga gran
- 1 tros d’arrel de bardana (o un grapat petit si és seca)
- Oli d’oliva primera premsada o oli de sèsam
- Sal
- Soja o tamarí
- Aigua
Renta les verdures ben netes. Si la bardana la tens seca l’hauràs de posar en remull previament (el més habitual és que sigui seca)
Talla les verdures a llumins. Si la bardana és seca no et farà falta tallar-la, perquè normalment ja bé tallada.
Salta primer la bardana fresca o seca sense l’aigua de remull amb una mica d’oli d’oliva a foc viu durant 5 minuts. Afegeix la pastanaga i la saltes 2-3 minuts més amb una mica més d’oli d’oliva si fa falta.
Afegeix una mica d’aigua, que no arribi a cubrir la meitat de les verdures, tapa i deixes coure a foc mitjà-baix durant 15-20 minuts.
Al final de la cocció afegeix unes gotes de soja, deixes coure 2 minuts més i pares el foc.
Serveix calent.
És important que a la cocció no hi quedi aigua.