Cal suplementar-se?

Macrobiòtica

9 gener 2023

Oshawa va crear les set condicions de salut per testar la nostra:

 1. Vitalitat i absència de cansament
 2. Tenir gana
 3. Son profund i reparador
 4. Bona memòria
 5. Bon humor
 6. Claredat i rapidesa de pensament i acció
 7. Sentit de justícia, honestedat i integritat

Creus que sempre tens aquests set punts?

En un estat d’equilibri perfecte el teu cos no necessitarà res més que una bona alimentació, un bon descans, una activat lleugera i un bon control emocional. Però aquest equilibri pot veure’s alterat per molts factors (estrès, ansietat, mals hàbits alimentaris, un excés o manca d’exercici, entre molts altres) generant males digestions, dolors, inflamacions, desordres hormonals, insomni, etc.  

Quan existeix una alteració d’aquests factors et pots ajudar amb un suplement per reequilibrar-te, però recorda que aquest no et resoldrà el problema, només t’ajudarà a trobar l’equilibri altre cop de manera artificial. La disfunció o desequilibri encara és allà, només coneixent l’origen trobaràs les eines necessàries per combatre’l.

Els suplements ens ajuden a fer que el cos retrobi l’equilibri d’una manera més ràpida o ens donaran tot allò que ara en aquest precís moment no li podem donar.

Si parlem d’aquests dies de confinament, un dels suplements a tenir en compte és la vitamina D.

 • La vitamina D

Necessària per a la formació dels ossos, dents i actualment es coneix que els seus nivells baixos estan relacionats en l’origen de moltes alteracions del cos, entre elles infeccions per una manca d’activació de les cèl·lules T.

És una vitamina que difícilment podem extreure de l’alimentació, necessita el sol per formar-se i s’activa al fetge i ronyó per fer la seva acció.  

Aquests dies tancats a casa o tan sols sortint el carrer per fer un trasllat petit és necessari tenir-la en compte. Estem al mes d’abril, on els nostres dipòsits de vitamina D estan més descarregats que mai, ja que l’estiu passat ens queda molt lluny. Passat l’hivern són els mesos de l’any on els nostres nivells de vitamina D estan més baixos. És important ara més que mai prendre el sol un mínim de 20 minuts amb els braços i/o cames descobertes per tal de garantir els nivells òptims de vitamina D. En cas de no poder-ho fer val la pena suplementar-se.

Altres vitamines, oligoelements o suplements de fitoteràpia o micoteràpia que et poden ajudar aquests dies són:

 • La vitamina C

Coneguda sobretot pel seu efecte antioxidant, antiviral, immunomoduladores i antimicrobià. En casos d’estrès i en infeccions els nivells de vitamina C del nostre cos disminueixen per l’excés d’oxidació que pateix el cos, sent necessari un augment del seu consum.

Els aliments més rics amb vitamina C són: les fruites vermelles com les maduixes, les verdures com el bròquil i el fonoll i les espècies com el julivert i l’alfàbrega.

 • La vitamina A i E  

Implicades amb la immunitat ajudant a millorar les defenses del nostre cos, els seus nivells baixos són garantia de possibles infeccions entre altres.

Els aliments rics amb vitamina A són les verdures de color taronja com la carbassa, pastanagues, moniato, també les cols, bròquil, fulles verdes en general i les algues sobretot la nori.

Els aliments amb vitamina E són els fruits secs, les llavors, els cereals integrals i les verdures de fulla verda.

 • El zinc

Oligoelement que ajuda en el procés de fagocitosi de les cèl·lules T.

 • El seleni

Oligoelement amb funcions antioxidants com la vitamina E, ajudant en la protecció del dany oxidatiu de les cèl·lules entre altres. A més és essencial per un bon estat anímic (regulant l’estat anímic i alguns neurotransmissors)

Fonts de zinc i seleni són la civada i l’arròs integral, el llevat nutricional, les llenties, pipes de carbassa, sèsam, ametlles, cebes i algues, nous de brasil, alls i xampinyons

 • L’astragulus

Planta amb propietats immunomoduladores, antiinflamatoris ideals per millorar les defenses del cos.

 • L’equinàcia

Una de les plantes més estudiades per la prevenció d’estats gripals amb propietats antivirals rellevants, antiinflamatòries i cicatritzants entre altres .

 • El reishi

Bolet que ajudarà a activar la resposta immunitària davant una patologia a més de ser un gran adaptogen, idoni per situacions d’estrès com les que estem vivint aquests dies.

La  suplementació en excés pot ser tòxica! Demana consell i recorda que si no menges equilibradament, no t’actives físicament, no calmes la ment, el teu cos seguirà sense harmonia.