Pa de blat sarraí

Receptes

17 desembre 2022

Tot i que a casa no som massa consumidors de pa sí que és habitual que els mesos més freds gaudim d’un pa fet amb el gra de blat sarraí fermentat. En aquest cas la recepta que us deixo és amb pipes de carbassa, sèsam negre i una mica de xia, però teniu moltes altres opcions amb pipes de gira-sol, fruits secs, lli, grosella, herbes aromàtiques, etc.

El procés de fermentació farà que eliminen part dels antinutrients i millorem la seva digestibilitat.

El blat sarraí és un pseudocereal molt adequat per nodrir l’energia d’hivern. Ens ajuda a escalfar i reforçar el cos, sent molt energètic i ric amb hidrats de carboni, proteïnes, vitamines i minerals a més de ser una font important de fibra i antioxidants sense gluten.

El sèsam és una llavor ben coneguda i apreciada pel seu alt contingut amb greixos insaturats i calci. En aquesta recepta utilitzo el sèsam negre per potenciar i nodrir una mica més l’energia d’aigua, el color més fosc el fa idoni per aquest fet.

Les pipes de carbassa són llavors amb un alt contingut de greixos insaturats omega 3-6 i 9, triptòfan que ens ajuda a regular el sistema nerviós i zinc per ajudar en el sistema immunitari.

Ingredients:

  • 2 tasses de blat sarraí en gra
  • 1/2 tassa de pipes de carbassa
  • 1/2 tassa de sèsam negre
  • 1/2 tassa de xia
  • 1 c.p. de sal
  • 2 tasses d’aigua mineral o filtrada

 

En un bol afegeix el blat sarraí net, les pipes de carbassa, el sèsam negre i aigua fins a cobrir-ho tot. Ho deixes en remull 4 hores.

Passat el temps escorres la barreja i l’afegeixes en un bol juntament amb la xia, l’aigua i ho tritures tot.

Posa un drap a sobre i ho deixes reposar 48 hores. Veuràs que passades les 24 hores la barreja fa unes bombolles i potser també una mica d’olor característica és el mateix procés de fermentació no et preocupis!

Un cop ja han passat les 48 hores agafes la barreja, afegeixes la sal i ho barreges bé. Posa la barreja en un motlle per posar al forn, afegeixes unes pipes de carbassa per decorar i cous el pa 45 minuts a la temperatura de 190º C.

Ara només toca gaudir-lo!

PA BLAT SARRAI PLAT
Pa de blat sarraí 2