L’energia d’estiu

Uncategorized @ca

20 juny 2022

L’energia d’estiu és la més expansiva, la natura està en el seu punt més àlgid. La terra ens dóna fruites i verdures en abundància, els animals aprofiten per alimentar-se i tenir reserves pels mesos on hi ha més fred.

Són mesos en què gaudim al màxim de l’exterior, ens sentim més alegres amb més ganes de tenir contacte amb la gent. Gaudim de les terrasses, dels passejos llargs i de l’abundància de la natura. Els dies són més llargs i més calorós, el nostre cos ens demana refrescar-nos i esbargir-nos.

A l’estiu el nostre cos ens demana refrescar-nos, és l’època de l’any on tenim més varietat de fruita i verdura. Tendirem a fer coccions més fresques com els saltejats curts, macerats i escaldats que ens ajudaran a equilibrar la nostra energia. Els plats seran més frescos amb més color aprofitant tots els aliments que ens dóna la natura. Els cereals d’estiu són lleugers i fàcils de digerir com la polenta, el cuscús o la quinoa. La fruita ens ajudarà a refrescar-nos. Les begudes han de ser més abundants . Els tes ens ajudaran a remineralitzar-nos, les algues ens ajudaran a carregar-nos de minerals, aquests són ara més necessaris per contrarestar la pèrdua amb la suor i l’orina.

Tot i així cal tenir en compte de no excedir-nos amb les coses fredes. L’excés de gel a les begudes, els gelats entre altres ens poden passar factura. El nostre cos ha de refrescar-se d’una manera més natural aprofitant les fruites de temporada plenes d’aigua, alleugerint les coccions i menjant els plats a temperatura ambient per adaptar-nos millor a la calor, a l’exterior, a la natura.

En la medicina tradicional xinesa es diu que durant l’estiu regeix l’energia de foc governada pel cor, l’emperador que representa la saviesa i consciència.  També hi han altres òrgans dins l’element del foc: l’intestí prim, el mestra cor i el triple escalfador, aquests són ajudats i extensions del cor.

El cor s’encarrega de governar la sang, sent responsable de la circulació sanguínia. L’estat de l’energia del cor es manifesta a la pell de la cara i te l’obertura a la llengua, controla el sentit del gust i l’habilitat de la parla i el riure. És també un dels controladors de la suor, per tant suar poc o molt té relació amb la seva energia i a més de tot això en el cor si allotja el Shen (ment) fent que com a mínim hi hagin cinc funcions afectades per l’estat del cor: l’activitat mental i les seves emocions, la consciència, la memòria, el pensament i el son.

Les patologies més freqüents en aquesta època de l’any són les venoses amb mala circulació de la sang, edemes i retenció de líquids. També hi són freqüents l’insomini i les patologies digestives com les diarrees estivals per un excés de fred al cos.

 

Gaudiu de l’estiu però no us excediu!